Laser Tag
u Beogradu!

Ukoliko ste fanovi akcionih filmova, sigurno ste bar jednom imali priliku da vidite neverovatne borbe laserima, laserskim oružjima, provlačenje kroz mrežu lasera i još mnogo zanimljivih stvari.

U početku, naravno, to jesmo mogli da vidimo samo na filmu, međutim, sa napretkom tehnologije primena lasera je postala svakodnevna.

 

Šta je zapravo laser
i koja je njegova primena?

Moderno društvo jak i ozbiljan laser danas koristi u glavnom za medicinske svrhe, u situacijama kao što su operacije na očima, skidanje dlaka ili otklonjanje tetovaža.. Mi ovde govorimo o snažnim laserskim snopovima koji za cilj imaju rešavanje nekog ˝problema˝.

Laser tag

Laser tag

 

 

 

Međutim, nisu svi laseri opasni i ne koriste se svi laseri u medicinske svrhe.

-Neko logično pitanje koje će bilo koja osoba koja nije upućena u ovu temu pitati je ˝Okej, a gde se oni koriste?˝

Kada nešto kupujete u super marketu, sa čime se očitava barkod artikla? -Laserom!

Kada menjate kanale na televizoru, šta zapravo šlaje signal do televizora i govori mu da promeni kanal? -Laser!

Kada ubacite CD u vaš DVD plejer ili čitač u računaru, šta njega očitava? Laser…

Dakle, upotreba lasera u realnim situacijama i svakodnevnom životu je nešto što je neizbežno, te je čoveku palo na pamet da laser iskoristi i u zabavne svrhe, na potpuno bezbedan način.

Laser tag – zabavna primena lasera

Pored onih klasičnih laserskih igračaka koje smo mogli da kupimo na svakom koraku, čovek je počeo da rezonuje primenu lasera kao nešto što je veoma zabavno, te smo imali prilike da se još pre mnogo godina susretnemo sa prvim laserskim oružjem kada je u pitanju zabava.

 

Laser tag

Laser tag

 

 

 

Sigurno ste bar jednom probali da preko ˝SEGA˝ konzole pucate u patke.. Ukoliko niste, to je nešto što morate pod hitno uraditi, a oni koji jesu to probali, imali su prilike da koriste jedan od prvih oblika laserskih igrački je preteču onoga što je zapravo naša tema u ovom tekstu, a to je laser tag.

Laser tag, borba laserskim oružjem i infracrvenim zracima nastala je još davne 1979. sa jednostavnim pravilima i još jednostavnijom opremom.

Oprema se sastoji od jednog laserskog pištolja, koji zapravo predstavlja odašiljač za infracrvene zrake i prsluka, ogrlice ili kacige, koji su osetljivi na infracrvene zrake. Kada svoj odašiljač usmerite ka senzoru koji registruje infracrveni zrak, on će reagovati kao da ste ˝pogođeni laserom˝.

Dakle, primena lasera i funkcionisanje igre nam je sada jasno.

Da li je igra bezbedna?

Pitanje svakog roditelja prilikom saznanja da će njegovo dete da se igra laserima jeste
da li je ta igra bezbedna po kožu i oči?

Odgovor na to pitanje je kratak i jasan – da, bezbedno je!

Naravno, kao i bilo koji drugi, ni ovaj laser ne bi smeo da se uperi ni sebi, a ni drugima direktno u oči i da se u njega dugo gleda, ali neće doći doći ni do kakvih posledica ukoliko se u žaru borbe nekoliko puta laserom pređe preko očiju – takva je igra i to je potpuno normalno.

 

Kojih su to
10 zanimljivih činjenica
o laser tag – u?

  1. Laser tag je izum koji zapravo napravila vojska Sjedinjenih Američkih Država kao dodatnu opremu za trening i obuku specijalnih snaga, kako bi im se donekle dočarao osećaj bitke i borbe za osvajanje ciljeva. Prvi trening sistem zvao se ˝MILES˝ a prva laser tag igra, zasnovana na principima pomenut sistema zvala se ˝Photon˝.
  2. 1979. godine, kompanija Star Trek je napravila prvu seriju Photon laserskih pištolja, a vrlo brzo nakon toga napravljena je i prva laser tag arena inspirisana scena scenama iz filma ˝Star Wras˝, kada se Luk i Princeza Leja bore protiv ozloglašenih stormtrupera.

  3. Prva laser tag arena otvorena je za javnost 5 godina nakon toga, 1984. godine i ona je bila locirana u Brisbejnu, Australija, te ona ujedno predstavlja i najstariju laser tag arenu u celom svetu.

  4. U celom svetu, postoji više od 2000 laser tag arena i svake godine odigra se blizu 90 miliona partija laser taga.

  5.  Najpoznati laser tag brend zove se Q-Zar. Q-zar je brend koji je sa svojim dugogodišnjim iskustvom preuzeo dobar deo zasluga za globalizaciju laser tag igre.

 

6. Prilikom jedne laser tag partije sagori se više kalorija nego prilikom sat vremena aktivnog trčanja.

7. Najveća laser tag partija na svetu odigrala se između 436 učesnika. Tom prilikom, u najvećoj laser tag areni na svetu koja se zove Laser Rock, odvijala se borbna koja je trajala nekoliko sati.

8. Laserski snop koja jedna laser tag puška emituje je nevidljiv za oko. Šta to znači? To znači da je laser koji se emituje ka čoveku slab, odnosno da nije štetan i potpuno bezbedan. Da bi se laser video ˝golim okom˝, potrebno je da u prostoriji bude maglovito ili da prostorija bude puna dima.

9. U nekim zemljama Sjedinjenih Američkih Država, laser tag je popularniji nego mini golf. Kultura laser tag – a se neguje već gotovo 3 decenije i to je igra koju aktivno igraju i deca, i tinejdžeri ali i odrasli ljudi. Statistike pokazuju da je skoro 40% svake laser tag igre zapravo tim bilding velikih korporativnih sistema.

10. Iako se mnogo ljudi plaši, laser tag je u potpunosti bezbedan i bezbolan. Laserski snopovi su potpuno optimizovani za igru sa njima, te nakon igre neće biti apsolutno nikakvih posledica.

Laser Tag rođendan

Laser tag je potpuno bezbedna igra poput Counter Strike-a. Puške ispaljuju laserske zrake koje puške suparničkog tima registruju, a rezultati se kompjuterski očitavaju u posebnom programu.

Vaše dete će biti oduševljeno time što može da “uskoči” u svoj omiljeni lik iz video igre. Za uživanje u ovoj igri nije potrebna zaštitna oprema. Posle ove igre sledi kratak predah, odnosno pauza za hranu i osveženje, nakon čega će se mališani oprobati u veštini gadjanja lukom i strelom. Vaše dete će ispuniti svoju želju da gađa lukom i strelom i pretvoriti se u pravog Robina Huda. Nakon streličarstva, mališani će moći svoju preciznost da testiraju i kroz pucanje iz paintball puške.

Laser Tag

Laser tag igra

je spoj visoke tehnologije i sposobnosti dečije mašte da se “uskoči” u lik omiljenog akcionog heroja. Video igre poput Quake-a, Counter Strike-a i Far Cry-a prenesene su sa monitora Vaših računara u stvarnost uz pomoć ovog novog vida zabave.

Za igranje laser tag-a nije neophodna dodatna oprema. Potpuni doživljaj simulacije oružanog sukoba stvaraju zvučni efekti pucnja i punjenja “oružja” dok menjate okvir ili senzor pogotka koji se oglašava, ako ste manje spretni od svojih protivnika. Na kraju igre, učesnici će moći da vide ko je bio bolji u okršaju.

Laser Tag

Pogledajte Arenin Laser Tag sajt
i posetite facebook page

Arena No 1

Pogledajte šta još radimo, sigurno ćete naći nešto za vas….